”Svartsjuka förgör och förstör”

”Svartsjuka finns inte bara i parförhållanden utan även mellan vänner, kolleger och syskon. Den mest tabubelagda svartsjukeformen är dock vuxnas svartsjuka mot barn”, säger Elizabeth Gummesson. Även i djurvärlden förekommer svartsjuka. Men då kallas det partnervaktande.

Om man är mycket svartsjuk riskerar man just det man är allra mest rädd för – att förlora sin älskade. ”Svartsjuka förgör och förstör”, säger Elizabeth Gummesson i en ny bok. Även i djurvärlden kan man se svartsjuka beteenden.

 

Har du i hemlighet letat igenom din partners fickor någon gång? Har du kollat din pojkväns sms medan han är i duschen? Ringer du hem till din frus väninna för att vara säker på att det verkligen är där frun befinner sig?

– Sluta leta, börja leva, säger Elizabeth Gummesson som skrivit den nya boken ”Svartsjukeakuten” (Forum).

Annons:

Där går hon igenom olika former av svartsjuka, och tipsar om hur man ska hantera andras svartsjuka och steg för steg bli fri från sin egen. För det finns inget gott i den sjukan, anser hon.

– Svartsjuka har med rädsla och inte med kärlek att göra, säger Elizabeth Gummesson. Det tragiska är att den som är mycket svartsjuk av rädsla för att förlora sin älskade, riskerar att göra precis det genom sitt destruktiva, kontrollerande beteende.

Svartsjuka brukar förknippas med låg självkänsla och något ligger det väl i det, menar Elizabeth Gummesson. Samtidigt är det inte hela förklaringen. Dålig självkänsla leder inte automatiskt till svartsjuka, även om de flesta som är överdrivet svartsjuka troligen saknar god självkänsla, säger hon.

 

Jag gillar inte alls böcker, men om jag någon gång hittar hennes bok kommer jag inte tveka en sekund...

Hittade texten på: http://www.dn.se/insidan/svartsjuka-ar-inte-karlek-utan-radsla-1.1021770

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0